Rimnam
Image default
Sport

Hoe voorkom je een frozen shoulder?

Een frozen shoulder, ook wel bekend als een schouderaandoening, kan ontstaan door verschillende oorzaken. Denk aan blessures tijdens het sporten of teveel bewegen. Deze aandoening is lastig te behandelen en komt veel voor. In dit artikel lees je alles over frozen shoulders: hoe je ze voorkomt, wat de symptomen zijn en hoe lang het duurt voordat de schouder geneest.

Wat is een frozen shoulder?

frozen shoulder is een aandoening waarbij het kapsel rond de schouderbladen stijf en pijnlijk wordt. Dit kan ontstaan door blessures, maar ook na een operatie of tijdens het herstellen van een andere blessure. Het kan erg pijnlijk zijn en maakt bewegen lastig. Het is belangrijk om deze blessure te voorkomen, want de aandoening kan chronisch worden en dan duurt het soms jaren voordat de schouder weer normaal functioneert. frozen shoulder komt vooral voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar.

frozen shoulder ontstaat meestal geleidelijk. In het begin merk je misschien niet eens dat je schouder stijf wordt. Symptomen die kunnen wijzen op frozen shoulder zijn:

– pijn in de schouder bij bewegingen

– stijve schouder

– beperkte beweeglijkheid van de arm

Als je last hebt van een of meer van deze symptomen, ga dan naar je huisarts. Het is belangrijk om frozen shoulder vroegtijdig te diagnosticeren, want dan is de kans groter dat de aandoening sneller geneest. Frozen shoulder kan verschillende oorzaken hebben. Meestal is er sprake van overbelasting of een blessure. Andere oorzaken kunnen zijn:

– operatie aan de schouder

– letsel aan de schouder

– ontsteking in de schouder

Als je weet wat de oorzaak van je frozen shoulder is, kan je huisarts bepalen welke behandeling voor jou geschikt is. De blessure is lastig te behandelen en kan een lange geneestijd hebben. Soms duurt het zelfs jaren voordat de aandoening volledig genezen is. De meest voorkomende behandelingen zijn: fysiotherapie, pijnstillers of ontstekingsremmers.